Разлика помеѓу преработките на „Универзитет на Југоисточна Европа“

с
(→‎Историја на универзитетот: чистење на реклами)
(с)
{{Викифицирање}}
{{внимание}}
{{Универзитет
|name = Југоисточен Европски Универзитет, South-east European University
'''Југоисточен Европски Универзитет''' или скратено '''ЈИЕ''' е приватен универзитет во [[Тетово]] и [[Скопје]]. Главното седиште на универзитетот е во Тетово, формиран во [[2000]] година.
 
==Историја на универзитетот==
 
Следејќи го усвојувањето на законот за високо образование од страна на Парламентот на [[Република Македонија]] кој дозволува основање на универзитети со не-државно финансирање и деталното планирање започна кон крајот на 2000. Изградбата започна во март 2001 и Универзитетот на Југоисточна Европа (ЈИЕ) се отвори шест месеци подоцна со 900 студенти. Во октомври 2002 бројот на студентитите се покачи на 2250, а во октомври 2003 ЈИЕУ имаше 3700 студенти. Целокупниот сегашен број на студенти во ЈИЕУ е 5200.