Разлика помеѓу преработките на „Универзитет на Југоисточна Европа“

 
ЈИЕ Универзитетот сака да развие силни врски со другите академски институции за да промовира размена на информации, кадар и студенти и да го подобри квалитетот на академските програми. Формални договори за соработка беа потпишани со Универзитетот Нант и Универзитетот Анже и Ренн, Универзитетот од Приштина, Универзитетот од Тирана и Универзитетот од Питсбург во Пенсилванија, САД.
 
==Мисија на Универзитетот==
Мисијата на Универзитетот е чувана во документ и е донесена од основачот. Според тоа Универзитетот е осигуран дека во било кое време неговите активност ќе:
 
 
 
*Биде општествено одговорен за сите студенти на база на еднаквост и квалитет,не земајќи ја во предвид идеолошката, политичката, културната и социјалната позадина.
 
*Биде посветен на aлбанската култура, јазик и популација , воедно дефинирана во поширик меѓународен контекст со повеќејазичен пристап кон предавањата и истражувањата.
 
*Нуди широк спектар на предмети од социо-економските дисциплини и науки, поткрепени со темелни обуки на флексибилни вештини и истражувања прилагодени според актуелните академски развитоци.
 
*Непрекинато и селективно ќе го развива процесот на долгорочна и континуирана едукација.
 
*Ги постави академските понуди во поширок општествен контекст и ќе се обврзе на посојан дијалог со својата средина.
 
*Развива и промовира истражувања во академското поле на делување. Биде насочена кон развивањето на една високо-образовна институција која ќе грижи за примената на своите активности во економијата и општеството во целост.
 
*Биде насочена кон создавање на стимулирачка атмосфера за својот кадар и ќе му овозможи да ги развива своите академски способности со што ќе и помогне на Универзитетската Фондација на ЈИЕ во [[Тетово]] да ја реализира својата мисија
 
==Факултети==