Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Универзитет
|name = Универзитет „Св. Климент Охридски“
|image = [[Image:УКЛО.gif|100px|Логото на универзитетот Св. Климент Охридски]]
|established = [[25 април]] [[1979]]
|staff=
|website= [http://www.ukim.edu.mk/ www.ukim.edu.mk]
}}
 
 
[[Податотека:Bitrekt.jpg|thumb|right|200px|Ректоратот на универзитетот.]]
 
'''Универзитетот „Свети Климент Охридски“''' во Битола е вториот македонски универзитет и неговиот двеиполдецениски развој претставува значајна алка во синџирот достигања во образовната, научната и културната архитектура на современото македонско општество. Чинот на формалното конституирање на Универзитетот “Св.Климент Охридски”-Битола - на 25 април, 1979 година секако е резултат на еден подолг процес при што културно-образовната традиција значеше појдовна основа врз која се надоградуваат образованието и науката
На денот на [[Св. Климент]], 8 декември 1994 година, Универзитетот го доби името на Св. Климент, кој пред еден милениум ја основа Првата книжевна школа во Охрид и со својата просветителска дејност ги надмина нашиве простори промовирајќи се за сесловенски просветител.
 
[[Податотека:Bitrekt.jpg|thumb|right|200px|Ректоратот на универзитетот.]]
Со основањето на Универзитетот “Св. Климент Охридски”-Битола беше остварена историската цел за обединување на постојните високообразовни и научно-истражувачки установи од Југозападниот регион - Битола, Прилеп и Охрид , како придонес за порамномерен развој на Република Македонија. Универзитетот ја прославил својата 35-годишнина на [[25 април]] [[2009]]<ref>[http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=6824&Itemid=106 Tера телевизија]</ref>
 
13.850

уредувања