Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{викифицирање}}
{{внимание}}
{{во изработка}}
 
{{Универзитет
|name = Универзитет „Св. Климент Охридски“
|image = [[Image:Univerzitet Sv. Kiril i Metodij-logo.png|100px|Логото на универзитетот Св. Климент Охридски]]
|established = [[25 април]] [[1979]]
|staff=
|rector=
|faculty=
|city= [[Скопје]]
|country= [[Република Македонија]]
|campus=
|students=
|type = [[Државен универзитет|Државен]]
|affiliations= [[Мрежа на универзитети на ЈИЕ]]
|website= [http://www.ukim.edu.mk/ www.ukim.edu.mk]
}}
 
 
[[Податотека:Bitrekt.jpg|thumb|right|200px|Ректоратот на универзитетот.]]
На денот на [[Св. Климент]], 8 декември 1994 година, Универзитетот го доби името на Св. Климент, кој пред еден милениум ја основа Првата книжевна школа во Охрид и со својата просветителска дејност ги надмина нашиве простори промовирајќи се за сесловенски просветител.
 
Со основањето на Универзитетот “Св. Климент Охридски”-Битола беше остварена историската цел за обединување на постојните високообразовни и научно-истражувачки установи од Југозападниот регион - Битола, Прилеп и Охрид , како придонес за порамномерен развој на Република Македонија. Универзитетот ја прославил својата 35-годишнина на [[25 април]] [[2009]]<ref>[http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=6824&Itemid=106 Tера телевизија]</ref>
 
==Образовни установи==
Денес Универзитетот “Св.Климент Охридски”-Битолауниверзитетот вклучува осум високообразовни установи: 5 факултети, една висока школа, Универзитетски интердисциплинарни студии за јавна администрација; три научно-истражувачки установи , Национална и универзитетска библиотека “Св.Климент Охридски” и Студентски дом “Кочо Рацин”.
 
===Факултети===
Универзитетот “Св.Климент Охридски”-Битола реализира наставно образовен процес од 26 додипломски студиски програми и 14 студиски програми за последипломски студии.
На високообразовните установи на Универзитетот студираат повеќе од 15.000 студенти, а наставнообразовниот процес го реализираат 323 наставно- научни и помошнички кадри. Дејноста на научно-истражувачката дејност ја остваруваат 54 научни работници.
 
==Извори==
<references />
 
==Надворешни врски==
* [http://www.nuubbt.uklo.edu.mk/ Матична и универзитетска библиотека Св. Климент Охридски.]
* [http://www.policeacademy.edu.mk Полициска академија.]
 
[[Категорија:Битола]]
 
[[bg:Битолски университет]]
[[en:St. Clement of Ohrid University of Bitola]]
13.850

уредувања