Разлика помеѓу преработките на „Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{внимание}}
 
{{Универзитет
|name = Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје
}}
 
'''Филолошкиот факултет „Блаже Конески“''' при [[Универзитет „Св. Кирил и Методиј“|Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Скопје]] е највисока образовна и научна и јавна установа од областа на [[филолошки науки|филолошките науки]] ([[наука за јазикот|науката за јазикот]], [[литература]] и [[дидактика]]та) во [[Република Македонија]].
 
== Основање ==
Филолошкиот факултет ебил основан со закон што го донела Владата на [[НР Македонија]] за организирање универзитет во [[Скопје]] во [[1945]] година и со посебно решение во [[1946]] година. Првиот декан бил [[Михаил Петрушевски]], а првите предавања започнале на [[16 декември]] [[1946]] како дел од тогашниот прв македонски факултет - [[Филозофски факултет - Скопје|филозофскиот факултет]], кој е темелник на тогаш идниот македонски универзитет, денешниот [[УКИМ|„Св. Кирил и Методиј”]]. Денес факултетот постои веќе 63 години, а како самостојна институција од [[1974]]. Во [[1995]] година Филолошкиот факултет бил преименуван во Филолошки факултет „Блаже Конески“.
 
===Први професори===
== Издавачка дејност ==
Факултетот има и издавачка дејност. Покрај издавањето учебници за потребите на наставата, разни информативни и прирачни книги за студентите, се издаваат и низа монографски трудови од разни области на филолошките науки, [[речник|речници]] и други [[лексикографија|лексикографски]] трудови.
 
==Извори==
<references />
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.flf.ukim.edu.mk/ Официјалното веб-место на филолошкиот факултет „Блаже Конески“]
 
 
{{Факултети на УКИМ}}
13.850

уредувања