Разлика помеѓу преработките на „Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје“

с
нема опис на уредувањето
с
'''Филолошкиот факултет „Блаже Конески“''' при [[Универзитет „Св. Кирил и Методиј“|Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Скопје]] е највисока образовна и научна и јавна установа од областа на [[филолошки науки|филолошките науки]] ([[наука за јазикот|науката за јазикот]], [[литература]] и [[дидактика]]та) во [[Република Македонија]].
 
== ИсторијатОсновање ==
Филолошкиот факултет е основан со закон што го донеседонела Владата на [[НР Македонија]] за организирање универзитет во Скопје во [[1945]] година и со посебно решение во [[1946]] година, а првите предавања започнале на [[16 декември]] [[1946]] г. како дел од тогашниот прв македонски факултет - [[Филозофски факултет - Скопје|Филозофскиотфилозофскиот факултет]], кој е темелник на тогаш идниот македонски универзитет, денешниот [[УКИМ|„Св. Кирил и Методиј”]]. Од тој ден, Филолошкиот факултет ,,Блаже Конески” егзистирапостои 60 години (од [[1974]] г. како самостојна институција), и функционира на полето на македонското образование.
Основачката комисија ја сочинувале првите македонски и тогаш речиси единствени научни и професорски профили - [[Блаже Конески]], д-р [[Михаил Петрушевски]], д-р [[Харалампие Поленаковиќ]], д-р [[Ѓорѓи Шоптрајанов]] и [[Љубен Лапе]].
Од [[1995]] година Филолошкиот факултет е преименуван во Филолошки факултет „Блаже Конески“.
13.850

уредувања