Разлика помеѓу преработките на „Јагулолики“

Додадени 15 бајти ,  пред 12 години
с
Мала промена
с (Мала промена)
с (Мала промена)
| subdivision = [[Elopiformes]]<br> [[Albuliformes]]<br> [[Notacanthiformes]]<br> [[Anguilliformes]]<br> [[Saccopharyngiformes]]
}}
'''Elopomorpha''' е група (надред) на [[целокоскени риби]]. Најраниот постембрионален развиток кај рибите од оваа група е претставен со проѕирна [[ларва]] наречена [[лептоцефалус]] (име кое означува "мала глава").
 
[[Монофилија|Монофилетското]] потекло на оваа група не е нашироко прифатено. Едни автори сметаат дека ларвата лептоцефалус не може да е карактеристика врз основа на која би се образувал еден таксон. Aнализите на [[Рибозомска РНК|rRNA]] би можеле да ја разрешат дилемата за тоа дали оваа група би можела да се смета за посебен таксон.