Разлика помеѓу преработките на „Сончево зрачење“

Додадени 1.283 бајти ,  пред 11 година
+ sreduvawe
(+ текст)
(+ sreduvawe)
[[Орбита]]та на [[Земја]]та има влијание врз количеството сончево зрачење. На пример, на [[латитуда]] од 65 степени, сончевата енергија во лето и зима варира за повеќе од 25%, поради варијацијата на Земјината орбита, со што јасно се оцртуваат [[годишни времиња|годишните времиња]]. Се смета дека ваквите промени во примањето на сончевата енергија се причина за појава на [[ледено доба]].
 
==Животот на Земјата==
Опстанокот на речиси сите животни форми на Земјата зависи од сончевата светлина. Растенијата ја користат сончевата светлина за процесот наречен [[фотосинтеза]]. Животните индиректно ја користат сончевата светлина, преку внесување на растенија во својата исхрана. These sugars are then used as building blocks and in other synthetic pathways which allow the organism to grow.
 
Релативно скорешните откритија на [[јаглен]], [[петролеум]] и [[природен гас]] претставуваат употреба на сончевата светлина заробена во земјата милиони години. Фосилните горива се остатоци од древни растенија и животни, и претставуваат искористлив извор на дополнителна енергија на Земјата. Но, количеството на фосилните горива е ограничено. Постојат повеќе теории кои зборуваат за алтернативни средства за добивање енергија на Земјава, но и за катастрофите кои би го снашле човештвото при недостаток на извори на енергија. Фосилно-нуклеарната ера е само една кратка епизода во [[историја]]та на човештвото. Таа се протега во епохата од почетокот на индустријализацијата до исцрпувањето на [[фосил]]ните ресурси. Пред тоа човештвото живеело само од енергијата на Сонцето, но благодарение на новите [[технологија|технологии]], ќе биде можно да се користи енергијата од [[Сонце]]то многу подобро и пофлексибилно.
 
==Културни аспекти==
За повеќето луѓе директното изложување на сончевото зрачење е непријатно, а посебно долго изложување на силна сончева светлина предизвикува долготраен проблем со видот. Затоа се измислени очилата за сонце, а во употреба се и други помагала за заштита од Сонцето: капи, чадори, природни или вештачки создадени сенки и така натаму.
 
[[Податотека:PrismAndLight.jpg|thumb|Сончевата светлина разделена преку призма]]
 
===Користење на сончевата енергија===
За разлика од [[нафта]]та, останатите [[фосил]]ни и [[нуклеарно гориво|нуклеарни горива]], чија сопственост е концентрирана во рацете на малкумина, [[Сонце]]то е тука за сите, и претставува извор на енергија која може да се искористи.
КТИВНА СОЛАРНА ОПРЕМА. Во основа постојатПостојат две можности за енергетско искористување на Сончевотосончевото зрачење: трансформирање на соларната енергија во топлотнатоплинска и директното трансформирање во електрична енергија.
ФОТОНАПОНСКИФотонапонските ЌЕЛИИќелии се користат за директно трансформирање на соларната енергија во електрична со особено мал степен на полезност. Работат на принцип на фотоелектричен ефект. Многу тенка силициумова[[силициум]]ова плочка со примеса на [[арсен]] изложена на Сончевосончево зрачење се однесува како полупроводник. Честиците од светлоста, фотони[[фотон]]и, од атомите[[атом]]ите на силициумот ги избиваат електроните[[електрон]]ите, и како резултат на тоа на едната страна на полупроводничкиот спој се јавува повеќе позитивенопозитивно, а на другата страна повеќе негативенонегативно електризирање, сооглед на што имамеодносно проток на струја. олемГолем недостаток е нискиот степен на искористеност, околу 15%. Друг недостаток е особено ниската енергетска исплатливост. Имено, изработката на овие ќелии побарувае со специфичко голема потрошувачка на енергетски најскапите материјали (Al, Si, Cu) со што времето на враќање на вложената енергија околу 20 години. Ако векот на траење на овие уреди е помал од 20 години не можеме да тврдиме дека ова е обновлив извор на енергија.
Користењето на овие фотонапонски ќелии има смисла само на оние место каде тоа е единствениот начин за снабдување со електрична енергија некои изолирани, важни и скапи уреди, како што се космичките[[вселенско летало|вселенските бродови]], сателити[[сателит]]ите или оддалечените [[метеоролошка станица|метеоролошки станици]], за што и веќе се користат. Фотонапонските ќелии се произведуваат во текот на последните децении, поради решавање на проблемите на космичкитевселенските програми, т.е. нивната цена се намалува и сега изнесува околу 10 USD/W.
 
===Примена во домаќинствата===
НаФотонапонските овојќелии начинможат е возможно обезбедувањеда сообезбедат електрична енергија во објектите или апаратите каде електричната енергија од електричната мрежа не е достапна. Тоа најчесто се викендицивикендички или куќи во непристапните места, пловни објекти, караван куќи, како и разни телекомуникациски уреди на планинските врвови или сигналните уреди на автопатите.
Стандарните елементи на фотонапонските системи се фотонапонските модули, контролорите на полнењето на акумулаторите, акумулатори, проводници, носечки системи. Кога е потребно да се обезбеди електрична енергија со напон од 220Vсе220 V се користат уреди кои ја претвараат еднонасочната струја од акумулаторите[[акумулатор]]ите во наизменична со соодветниот [[напон]].
 
===Како работи на фотонапонскиот модул===
Нашата цивилизација се заснова, како и досега, на суровини - пред сé на нафта, јаглен и земјен гас, кои не се дополнуваат и еден ден ќе бидат исцрпени. Кон ова се придодава и фактот што согорувањето на овие суровини придонесува кон климатски промени.
Еден фотонапшонскифотонапонски модул е составен од повеќе ќелии и најчесто обезбедува напоно[[напон]] од 12 или 24V24 [[волт|V]], и сила од 10 до 150W150 [[ват|W]]. Модулот има сила од 100 W, и напон од 12 V, а димензиите му се 58 х 13258х132 cm. Бројот на модулите и капацитетот на акумулаторот[[акумулатор]]от се одредуваат според потребите на потрочувачите кои ќе се приклучат на фотонапонскиот систем. Користи компакт флуо светилки 7 и 11 W кои работат на неднонасочен напон од 12 V а се приклучуваат со помош на стандардно сијалично грло Е27. За помали потреби постојат и фрижидери до 40 литри со напојување од 12 V. Доколу сакате да го користите постоечкиот фрижидер кој е предвиден за работа на 220V, во тој случај обично се прави да целата електрична мрежа да работи на 220 V и се користат компакт флуо штедливи цијалици бидејќи е потребо на се води сметка за секој потрошувач. Регулаторите кои го регулираат полнењето на акумулаторите од фотонапонските ќелии, потрошувачката на струјата как ои состојбата на акумулаторите се произведуваат за стрѕја од 6 до 30 A. Добиената електрична енергија од сончевите ќелии се акумулира во оловните акумулатори со електролит бидејќи истите се предвидени за работа во режим на длабоко празнење за раслика од акумулаторите кои се користат кај автомобилите.
'Визијата е соларната ера, ерата на обемна нова култура на одржливост.' Фосилно-нуклеарната ера е само една кратка епизода во историјата на човештвото. Таа се протега во епохата од почетокот на индустријализацијата до исцрпувањето на фосилните ресурси. Пред тоа човештвото живеело само од сонце. Потоа човештвото ќе живее повторно само од сонце. Но, втората соларна ера дозволува живот на едно многу повисоко цивилизациско ниво, бидејќи благодарение на новите технологии, пред сé на можноста за производство на струја од сонцето, ќе биде можно да се користи енергијата од сонцето многу подобро и пофлексибилно.
 
Тоа ќе биде една децентрализирана, подемократска и поправедна цивилизација. Бидејќи за разлика од нафтата, останатите фосилни и нуклеарни горива, чија сопственост е концентрирана во рацете на малкумина, сонцето е тука за сите. Ние не го поседуваме сонцето. Ние само имаме пристап. Изворот на сончевата енергија ја има предноста што стои на располагање особено богато таму, каде што владее сиромаштија. Утопијата на еден поправеден развој доаѓа на дофат.
 
 
КТИВНА СОЛАРНА ОПРЕМА. Во основа постојат две можности за енергетско искористување на Сончевото зрачење: трансформирање на соларната енергија во топлотна и директното трансформирање во електрична енергија.
ФОТОНАПОНСКИ ЌЕЛИИ се користат за директно трансформирање на соларната енергија во електрична со особено мал степен на полезност. Работат на принцип на фотоелектричен ефект. Многу тенка силициумова плочка со примеса на арсен изложена на Сончево зрачење се однесува како полупроводник. Честиците од светлоста, фотони, од атомите на силициумот ги избиваат електроните и како резултат на тоа на едната страна на полупроводничкиот спој се јавува повеќе позитивено, а на другата страна повеќе негативено електризирање сооглед на што имаме проток на струја. олем недостаток е нискиот степен на искористеност, околу 15%. Друг недостаток е особено ниската енергетска исплатливост. Имено, изработката на овие ќелии побарува специфичко голема потрошувачка на енергетски најскапите материјали (Al,Si,Cu) со што времето на враќање на вложената енергија околу 20 години. Ако векот на траење на овие уреди е помал од 20 години не можеме да тврдиме дека ова е обновлив извор на енергија.
Користењето на овие фотонапонски ќелии има смисла само на оние место каде тоа е единствениот начин за снабдување со електрична енергија некои изолирани, важни и скапи уреди, како што се космичките бродови, сателити или оддалечените метеоролошки станици, за што и веќе се користат. Фотонапонските ќелии се произведуваат во текот на последните децении, поради решавање на проблемите на космичките програми, т.е. нивната цена се намалува и сега изнесува околу 10 USD/W.
ПРИМЕНА ВО ДОМАЌИНСТВАТА
На овој начин е возможно обезбедување со електрична енергија во објектите или апаратите каде електричната енергија од електричната мрежа не е достапна. Тоа најчесто се викендици или куќи во непристапните места, пловни објекти, караван куќи како и разни телекомуникациски уреди на планинските врвови или сигналните уреди на автопатите.
Стандарните елементи на фотонапонските системи се фотонапонските модули, контролорите на полнењето на акумулаторите, акумулатори, проводници, носечки системи. Кога е потребно да се обезбеди електрична енергија со напон од 220Vсе користат уреди кои ја претвараат еднонасочната струја од акумулаторите во наизменична со соодветниот напон.
Еден фотонапшонски модул е составен од повеќе ќелии и најчесто обезбедува напоно од 12 или 24V, и сила од 10 до 150W. Модулот има сила од 100 Wи напон од 12 V а димензиите му се 58 х 132 cm. Бројот на модулите и капацитетот на акумулаторот се одредуваат според потребите на потрочувачите кои ќе се приклучат на фотонапонскиот систем. Користи компакт флуо светилки 7 и 11 W кои работат на неднонасочен напон од 12 V а се приклучуваат со помош на стандардно сијалично грло Е27. За помали потреби постојат и фрижидери до 40 литри со напојување од 12 V. Доколу сакате да го користите постоечкиот фрижидер кој е предвиден за работа на 220V, во тој случај обично се прави да целата електрична мрежа да работи на 220 V и се користат компакт флуо штедливи цијалици бидејќи е потребо на се води сметка за секој потрошувач. Регулаторите кои го регулираат полнењето на акумулаторите од фотонапонските ќелии, потрошувачката на струјата как ои состојбата на акумулаторите се произведуваат за стрѕја од 6 до 30 A. Добиената електрична енергија од сончевите ќелии се акумулира во оловните акумулатори со електролит бидејќи истите се предвидени за работа во режим на длабоко празнење за раслика од акумулаторите кои се користат кај автомобилите.
СОНЧВИ КОЛЕКТОРИ: материјалите кои имаат особини на црно тело(потполно апсорбирање на сончевата енергија) се подобни за изградба на колектори. Се поставуваат на крововите (како кровни покривачи), фасадни или носечки конструкции. Степенот на искористеност при трансформација на соларната енергија во топлотна изнесува околу 60 до 70%. Составни делови на колекторот се: куќиште(од Alпрофил), термоизолација(минерална волна дебелина од околу 50 mm), апсорбер(Alламела низ која се поставени бакарни цевки), стаклена прекривка со дебелина од 4mm. Ова се техмнички податоци на колектори кои ги прозиведуваат некои регионални фимри.
Значи, енергијата од зрачењето е енергијата кја допира до Земјината површина во текот на денот, секако за времетрањето на онсолацијата. Таа енергија зависи и од состојбата на заоблаченост и особината на атмосферата, меѓутоа потребно е да се знае и за потенцијалната енергија од зрачењето. Тоа е максималната енергија која допира до површината низ сува и влажна атмосфера. Таа зависи и од географската ширина и надморската висина. Со намалуваање на надморската висина и зголемување на географската ширина, истата се намалува. На географска ширина од 43 степенипотенцијалната енергија изнесува околу 2500kWh/m2 годишно, а на географска ширина од 46 степени околу 2400kWh/m2 годишно.
Сето ова покажува голема променливост на силата на зрачењето, меѓутоа, за разлика од промената на силата на ветерот, овие промени можат со голема или мала веројатност да се предвидат бидејќи е познат ритамот на појавата( излез и залез на Сонцето). Интензитето на зрачењето кое ни стои на располагање не можеме да го предвидиме со голема веројатност. Како извор на енергија Сончевото зрачење е поповолно од ветерот сооглед на предвидувањето на појавата, но неповолно поради тоа што истото го немаме во текот на ноќта, и тоа што интензитетот се намалува во текот на зимата кога потршувачката е најголема. Системите можат да работат во текот на дневниот циклус, што не се поклопува со ритамот на побарувачката на енергија. Потрeбна е инсталација на дополнителни системи или да се обезбеди акумулирање на енергијата со која би се снабдувале потрошувачите во текот на ноќта.
 
 
==Референци==