Разлика помеѓу преработките на „Сончево зрачење“

Додадени 3.534 бајти ,  пред 11 година
+ текст
(средување)
(+ текст)
 
Сончевата светлина е клучниот фактор за процесот [[фотосинтеза]].
 
==Сончевото зрачење во Сончевиот систем==
Различните небесни тела во нашиот [[Сончев систем]] примаат светлина која е обратно пропорционална од квадратот на нивното растојание од Сонцето. Следи табела на количеството светлина што го добива секоја од [[планета|планетите]] (според податоците од [http://www.starhop.com/High/SolInt-19.pdf]):
 
{| class="wikitable" border="1"
|-
! [[Планета]]
! [[Перихелион]] - [[Апхелион]] <br />растојание ([[астрономска единица|AU]])
! соларна радијација <br />максимум и минимум <br />(W/m²)
|-
| [[Меркур]]
| 0.3075 &ndash; 0.4667
| 14,446 &ndash; 6,272
|-
| [[Венера]]
| 0.7184 &ndash; 0.7282
| 2,647 &ndash; 2,576
|-
| [[Земја]]
| 0.9833 &ndash; 1.017
| 1,413 &ndash; 1,321
|-
| [[Марс]]
| 1.382 &ndash; 1.666
| 715 &ndash; 492
|-
| [[Јупитер]]
| 4.950 &ndash; 5.458
| 55.8 &ndash; 45.9
|-
| [[Сатурн]]
| 9.048 &ndash; 10.12
| 16.7 &ndash; 13.4
|-
| [[Уран]]
| 18.38 &ndash; 20.08
| 4.04 &ndash; 3.39
|-
| [[Нептун]]
| 29.77 &ndash; 30.44
| 1.54 &ndash; 1.47
|}
 
Светлината која ќе пристигне на секоја од планетите зависи и од составот на нивната [[атмосфера]]. На пример, сончевата светлина која допира до [[Марс]] е многу слична на дневната светлина на [[Земја]]та. Или, сончевата светлина која допира до [[Сатурн]], е малку посјајна од онаа Земјата за време на зајдисонце или изгрејсонце. Дури и на [[Плутон]] ситгнува доволно сончева светлина, која може да се спореди со светлината во една просечна дневна соба на [[Земја]]та.
 
==Ефекти врз климата==
{{Повеќе|[[Клима]]}}
На Земјата, соларната радијација е видлива како дневна светлина кога Сонцето е над [[хоризонт]]от. Кога директната радијација не е блокирана од облаци, освен сончева светлина имаме ефект и на топлина. Топлината на земјината површина и предметите на неа се во директна зависност и од затоплувањето на воздухот.
 
[[Орбита]]та на [[Земја]]та има влијание врз количеството сончево зрачење. На пример, на [[латитуда]] од 65 степени, сончевата енергија во лето и зима варира за повеќе од 25%, поради варијацијата на Земјината орбита, со што јасно се оцртуваат [[годишни времиња|годишните времиња]]. Се смета дека ваквите промени во примањето на сончевата енергија се причина за појава на [[ледено доба]].
 
 
 
 
 
 
 
Нашата цивилизација се заснова, како и досега, на суровини - пред сé на нафта, јаглен и земјен гас, кои не се дополнуваат и еден ден ќе бидат исцрпени. Кон ова се придодава и фактот што согорувањето на овие суровини придонесува кон климатски промени.