Разлика помеѓу преработките на „Сончево зрачење“

Додадени 2.386 бајти ,  пред 11 година
средување
с (Меѓујазични врски)
(средување)
[[Податотека:Sunshine at Dunstanburgh.JPG|thumb|right|240px|Сонцето свети низ [[облак|облаци]], снимено во [[Англија]].]]
{{Внимание}}
'''Сончево зрачење''', во најширока смисла, е целосниот [[спектар]] на [[електромагнетна радијација]] која ја испушта [[Сонце]]то. На [[Земја]]та, сончевото зрачење се филтрира низ Земјината [[атмосфера]], а '''соларната радијација''' се гледаме како дневна светлинакога Сонцето е над [[хоризонт]]от. Блиску до половите во [[лето]] деновите се подолги, а ноќите покуси или воопшто ги нема. Во [[зима]], на половите ноќите се подолги, и во некои периоди сончевата светлина воопшто ја нема. Сончевото зрачење може да се измери со помош на апарат наречен пиранометар или пирхелиометар. Светската метеоролошка организација ја дефинира сончевата светлина како директно зрачење од Сонцето врз Земјата со најмалку 120 [[ват|W]]·[[метар|m]]<sup>−2</sup>.<ref>{{cite web | url=http://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/publications/CIMO-Guide/CIMO%20Guide%207th%20Edition,%202006/Part%20I/Chapter%208.pdf |format=PDF| title=Chapter 8 – Measurement of sunshine duration | work=CIMO Guide | publisher=[[World Meteorological Organization]] | accessdate=2008-12-01 }}</ref>
{{Викифицирање}}
 
Директното сончево зрачење има светлосен ефект од околу 93 [[лумен]]и на ват, што вклучува [[инфрацрвено зрачење]], видлива светлина и [[ултравиолетово зрачење]]. Сјајната сончева светлина има околу 100.000 [[кандела|кандели]] на квадратен метар на површината на Земјата.
 
Сончевата светлина е клучниот фактор за процесот [[фотосинтеза]].
 
Нашата цивилизација се заснова, како и досега, на суровини - пред сé на нафта, јаглен и земјен гас, кои не се дополнуваат и еден ден ќе бидат исцрпени. Кон ова се придодава и фактот што согорувањето на овие суровини придонесува кон климатски промени.
Значи, енергијата од зрачењето е енергијата кја допира до Земјината површина во текот на денот, секако за времетрањето на онсолацијата. Таа енергија зависи и од состојбата на заоблаченост и особината на атмосферата, меѓутоа потребно е да се знае и за потенцијалната енергија од зрачењето. Тоа е максималната енергија која допира до површината низ сува и влажна атмосфера. Таа зависи и од географската ширина и надморската висина. Со намалуваање на надморската висина и зголемување на географската ширина, истата се намалува. На географска ширина од 43 степенипотенцијалната енергија изнесува околу 2500kWh/m2 годишно, а на географска ширина од 46 степени околу 2400kWh/m2 годишно.
Сето ова покажува голема променливост на силата на зрачењето, меѓутоа, за разлика од промената на силата на ветерот, овие промени можат со голема или мала веројатност да се предвидат бидејќи е познат ритамот на појавата( излез и залез на Сонцето). Интензитето на зрачењето кое ни стои на располагање не можеме да го предвидиме со голема веројатност. Како извор на енергија Сончевото зрачење е поповолно од ветерот сооглед на предвидувањето на појавата, но неповолно поради тоа што истото го немаме во текот на ноќта, и тоа што интензитетот се намалува во текот на зимата кога потршувачката е најголема. Системите можат да работат во текот на дневниот циклус, што не се поклопува со ритамот на побарувачката на енергија. Потрeбна е инсталација на дополнителни системи или да се обезбеди акумулирање на енергијата со која би се снабдувале потрошувачите во текот на ноќта.
 
 
==Референци==
{{reflist}}
 
[[Категорија:Енергија]]