Разлика помеѓу преработките на „Тилакоид“

Одземени 138 бајти ,  пред 12 години
ситно
(средување + викифицирање и др.)
(ситно)
[[Податотека:Thylakoid.png|thumb|250px|Тилакоиди (зелено) внатре во хлоропласт]]
[[Податотека:Synechocystis.png|thumb|250px|Тилакоиди (зелено) внатре во цијанобактерија]]
'''Тилакоидите''' претставуваат основни суб-единици на ламеларниот систем кој се наоѓа во матриксот (строма) на [[хлоропласти]]те (пластиди кои содржат [[хлорофил]]ни [[пигмент]]и). Во хлоропластите на вишите растенија се разликуваат долги и кратки тилакоиди. На одредени места кратките тилакоиди се подредени една на друга и создаваат структура наречена ''грана'' (од грчкиот збор ''granum'' = зрно). Граните меѓусебно се поврзани со долгите тилакоиди уште наречени тилакоиди на стромата, така што сите мембрански структури во хлоропластите функционираат како единствен систем. Во тилакоидните мембрани, особено во тие на граната според строго определен ред се распоредени молекули на пигментите ([[хлорофил]], [[каротин]] и [[ксантофил]]) и голем број [[ензим]]и (ферменти)
Најважен фотосинтетски пигмент е ''хлорофилот'' кој во растителниот свет е застапен со неколку видови (хлорофил: ''a, b, c, d, e'').