Разлика помеѓу преработките на „Комедија“

Одземени 20 бајти ,  пред 11 година
+ ситно
(средување)
(+ ситно)
{{внимание}}
'''Комедија''' е [[грчки јазик|грчки]] збор и значи весела песна. Комедијата е вториот основен вид [[драма]], во кој судирот, дејствието и личностите се прикажани во смешна форма. Накратко речено, во комедијата се прикажува смешното во животот. Смешните појави обично се случуваат поради несообразноста меѓу тоа што е нормално, вообичаено и логично и отстапувањето од тоа. Смешни, според [[Аристотел]], се некоја грешка, некое безобразие, кои кај никого не предизвикуваат страдања и за никого не се погубни. Личностите во комедиите сакаат да се прикажат во поинаква светлина, спротивна од вообичаеното однесување, дејствување и зборување. Тие како да се надвор од реалноста, им недостасува разумен начин на живеење. Комичните личности не се одбивни, тие се смешни. Токму поради оваа своја особина тие придонесуваат драмското дејствие да разведрува, наспроти фактот што пистаелот во комедијата честопати преку [[хумор]]от сака нешто да исмее.
 
* [http://www.dbu.edu/mitchell/comedydi.htm Речник за комедија]
* [http://www.clydepark.com/history.htm Историја на комедијата]
 
 
[[Категорија:Комедија]]