Разлика помеѓу преработките на „Иван Хаџи Николов“

нема опис на уредувањето
(Откажано уредување 479174 (автор: 74.63.221.234 | Разговор) не е целосен, + намерна БГ ГТ)
==Биографија==
Иван Хаџи Николов добил основно образование во [[Кукуш]], потоа продолжил во [[Пловдив]] и [[Свиштов]], а вишо [[Трговија|трговско]] образование завршил во градот [[Линц]], [[Австрија]].
Бил [[Бугарска_Егзархија|егзархиски]] учител во [[Костенец]], [[Воден]], [[Кукуш]], [[Лерин]] и професор во [[Солунска машка гимназија|Солунската гимназија]]. Во [[1893]] година бил принуден да се откаже од професијата. Во [[Солун]] отворил своја книжарница. Тој е познат македонски општественик во чија куќа, во Солун на [[23 октомври]] [[1893]] година, е формиран ЦК на [[ВМРО]]. Бил учесник во основачкото собрание на Организацијата. Во јануари [[1901]] година е уапсен и осуден. Казната ја издржува во [[Подрум - Кале]], [[Мала Азија]].
 
По амнестијата [[1903]] година се преселува во [[Софија]], кадешто се занимавал со издавачка дејност, книговодство и трговија. Се смета за поттикнувач за создавањето на знаменитата брошура на [[Петар Поп Арсов]], „[[Стамболовштината во Македонија и нејзините претставници]]”.
Анонимен корисник