Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

(+)
*'''2005'''
31.07. ОМО Илинден одржува митинг на „Самуилова крепост“,иако е забранет.Полицијата не го спречува,но ги слика сите учесници, а тројца,што биле прв пат на сличен настан се повикани во полициската станица и заплашувани.
12.09. - полицијата во Благоевград не дозволува активисти на ОМО Илинден да положат свежо цвеќе на паметникот на Гоце Делчев во градот. Полицајци одземаат четири од нивните знамиња и един постер, а подоцна и един венец со лента, демонстративно уништен на плоштадот. На Борис Павлов му е наложена парична казна. На враќање од Благоевград групата македонски активисти се нападнати от неидентифицирани лица при обид да поднесат цвеќа на един паметник во село Черниче. По нив се фрлани камења. Напаѓачите ги сокриле табличките на колата да не се гледаат.Се знае дека тоа е организирано од софијската ВМРО{{факт}}.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=348]
Бугарија три пати е осудена од Европскиот суд за човекови права во Страсбург.20.10. - на ОМО Илинден и Иванов против Бугарија и на ОМО Илинден - Пирин против Бугарија.[http://www.echr.coe.int/Eng/Press/2005/Oct/ChamberjudgmentsUMOIlinden&Ivanov-UMOIlindenPirin&OthersvBulgaria201005.htm]24.11. ЕСЧП - Иванов и други против Бугарија.[http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=2&portal=hbkm&action=html&highlight=omo%20%7C%20ilinden&sessionid=11793455&skin=hudoc-pr-en]
 
5.612

уредувања