Графички дизајн: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
EfkoMKD (разговор | придонеси)
проширување на статија + слика + над. врски
Ред 1:
[[Податотека:Македонска_пошта_2008_дизајн.jpg|мини|десно|200|Новата поштенска марка посветена на Тетово. „Македонски пошти 2008“. <br />''За графичкиот дизајн на марката е користен мотивот од фотографијата лево.'']]
'''Графичкиот дизајн''' е процес на [[визуелна комуникација]] со користење на текст и/или фотографии односно илустрации за да се престави информацијата или пак да се истакне некоја порака. Графичкиот дизајн во голем дел значи познавање на естетски вештини и мојстории, вклучувајќи [[типографија]], [[фотографија]], [[илустрација]] и нивно сложување.
 
{{никулец}}
'''Графичкиот дизајн''' е процес на [[визуелна комуникација]] со користење на текст и/или фотографии односно илустрации за да се престави информацијата или пак да се истакне некоја порака. Графичкиот дизајн во голем дел значи познавање на естетски вештини и мојстории, вклучувајќи [[типографија]], [[фотографија]], [[илустрација]], [[симбол]] и [[боја]] и нивно сложување односно комбиникрање. [[Графички дизајнер|Графичкиот дизајнер]] има за задача да го визуелизира сeкое идејно решение со цел другите да можат полесно да го разберат. Неговата задача е комбинирање на вербални елементи во една организирана и ефикасна целина.
 
Графички дизајн е применета уметност. Како дисциплина [[дизајн]]от се занимавасо изработка на [[печатење|печатени]]решенија. Во овие решенија спаѓа: новини, книги, списанија, билборди, визит карти, брошури, каталози и слично.
Поновите дефиниции за графички дизајн вклучуваат и графички продукции кои се прилагодени во електронски медиуми, како [[интернет]]от или [[телевизија|телевизијата]] и други медиуми.
 
Може да се каже дека графичкиот дизајн е колаборативна дисциплина. Писателите ги креира речениците и слоганите, фотографите и илустраторите креираат визуелни елементи, типографичарите различни типографии, додека графичкиот дизајнер ја создава композицијата (целината) на визуелната комуникација.
 
Развојот на графичкиот дизајн како професија е во голема мера тесно поврзан со технолошките иновации, друштвените потреби и визуелната фантазија на создавачот. Графичкиот дизајн се практикова во различни облици низ историјата и најстаријите примери се наоѓаат во [[манускрипт]]ите на стара [[Кина]], [[Египет]] и [[Грција]]. Со постанокот на печатарството, најмногу развиено во [[15. век]], графичкиот дизајн од тој момент непрестано се развива.
 
Кон крајот на [[19. век]], графичкиот дизајн добива форма која и денес е препознатлива, дел како резултат на се поголема специјализација во различни професии, дел поради воведувањето на нови технологии и тржишни можности кој се отвараат со почетокот на [[индустриска револуција|индустриската револуција]]. [[1922]]. година Вилијам А. Двигинс (анг. William A. Dwiggins) го дава името „графички дизајн“ на оваа тогаш нова област на применета уметност.
 
== Надворешни врски ==
* [http://graphicdesign.about.com About.com graphic design page]
* [http://www.aiga.org/ American Institute of Graphic Arts]
* [http://www.thedesignencyclopedia.org/ Design Encyclopedia (The)]
* [http://www.gag.org Graphic Arts Guild]
* [http://www.bls.gov/oco/ocos090.htm Government Graphic Design Statistics]
* [http://www.designtalkboard.com/design-articles/job-descriptions.php Graphic design job definitions]
* [http://www.icograda.org Icograda (International Council of Graphic Design Associations)]
 
[[Категорија:Графички дизајн]]
[[Категорија:Дизајн]]
 
[[bg:Графичен дизайн]]
[[bs:Grafički dizajn]]
[[ca:Disseny gràfic]]
[[cs:Grafický design]]
[[de:Grafikdesign]]
[[el:Γραφιστική]]
[[en:Graphic design]]
[[es:Diseño gráfico]]
[[fa:هنر گرافیک]]
[[fi:Graafinen suunnittelu]]
[[fr:Graphisme]]
[[he:עיצוב גרפי]]
[[hr:Grafički dizajn]]
[[id:Desain grafis]]
[[it:Grafica]]
[[ja:グラフィックデザイン]]
[[ka:გრაფიზმი]]
[[ko:그래픽 디자인]]
[[lt:Grafinis dizainas]]
[[nl:Grafische vormgeving]]
[[no:Grafisk design]]
[[pt:Design gráfico]]
[[ru:Графический дизайн]]
[[sh:Grafički dizajn]]
[[simple:Graphic design]]
[[sq:Dizajni grafik]]
[[sv:Grafisk design]]
[[th:กราฟิกดีไซน์]]
[[tr:Grafik tasarım]]
[[vi:Đồ họa]]
[[zh:平面设计]]