Бурбонци: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2.096 бајти ,  пред 13 години
додадена листа на монарси. не е комплетна, фалат од Парма, двете сицилии, итн.
(нова стр.)
 
(додадена листа на монарси. не е комплетна, фалат од Парма, двете сицилии, итн.)
 
 
Бурбоните првобитно биле аристократско семејство чие стебло може да се следи до почетокот на 13. век, кога со имотот Бурбон владеел лорд кој бил вазал на францускиот крал. Во 1268 година Робер, Гроф од Клермон, шестиот син на кралот [[Луј IX]] се оженил со Беатрикс од Бургундија, Дама на Бурбон. Бидејќи таа била единствена наследничка на имотот Бурбон, нивниот син ја добил титулата Војвода од Бурбон во 1327. Бурбонската линија најпрво станале кралеви на Навара во 1555, а потоа и на Франција, кога Анри III од Навара станал [[Анри IV од Франција]] во 1589.
 
 
==Листа на Бурбонски монарси==
===Франција===
====Кралеви на Франција====
 
Годините се однесуваат на владеењето.
 
* [[Анри IV од Франција]], Велики (1589–1610)
* [[Луј XIII од Франција]], Праведниот (1610–1643)
* [[Луј XIV од Франција]], Кралот Сонце (1643–1715)
* [[Луј XV од Франција]], (1715–1774)
** [[Филип II од Орлеан]] (Регент) (1715–1723)
* [[Луј XVI од Франција]] (1774–1792)
*[[Луј XVIII од Франција]] (1814–1824)
*[[Шарл X од Франција]] (1824–1830)
*[[Луј-Антоан, Војвода од Ангулем, Луј XIX]] (1830)
*[[Луј-Филип]] (Династија Бурбон-Орлеан) (1830-1848)
 
===Шпанија===
====[[Кралеви на Шпанија]]====
 
Годините се однесуваат на владеењето.
 
*[[Филип V од Шпанија]] (1700–1724 и 1724–1746)
*[[Луј I од Шпанија]] (1724; владеел помалку од една година)
*[[Фердинанд VI од Шпанија]] (1746–1759)
*[[Карло III од Шпанија]] (1759–1788)
*[[Карло IV од Шпанија]] (1788–1808)
*[[Фердинанд VII од Шпанија]], ''Посакуваниот'' (1813–1833)
*[[Изабела II од Шпанија]] (1833–1868)
*[[Алфонсо XII од Шпанија]] (1875–1885)
*[[Алфонсо XIII од Шпанија]] (1886–1931)
*[[Хуан Карлос I од Шпанија]] (1975–денес)
 
 
===Луксембург===
====[[Големи војводи на Луксембург]]====
 
Годините се однесуваат на владеењето.
 
*[[Жан, Голем војвода од Луксембург]] (1964–2000)
*[[Анри, Голем војвода од Луксембург]] (2000–present)
 
 
 
4.318

уредувања