Разлика помеѓу преработките на „Јован Кукузел“

***
(Мора да се пишува Вистината !)
(***)
}}
 
'''Јоан Кукузел''' е значаен средновековен македонски<ref>[http://www.makedonskosonce.com/broevis/2005/sonce582.pdf/50_52_donski.pdf ''Македонецот Јован Кукузел оставил траен белег во црковната музика!'']</ref><ref>[http://www.mpc.org.mk/Knizarnica/Premin/Broj%2015-16/15%20Muzichkite%20reformi.pdf ''Музичките реформи во црковното пеење'']</ref>бугарски светец, црковен пејач и композитор (13-14 век), музички теоретичар и реформатор на византиското нотно писмо. Бидејќи бил надарен со прекрасен глас, неговите современици го нарекуваат Ангелогласниот.
 
Се стекнува со образование во императорското пејачко училиште во [[Константинопол]], [[Византија]]. Потоа оди во [[Света гора]], каде што живее до крајот на својот живот. Од времето на неговиот престој во [[Константинопол]] доаѓа и неговото име - "Кукузел". Кога бил во помладите години, кога го запрашале што јадел, тој одговорил "кукија ке зелија" (на грчки:κουκιά καί ζέλια), обидувајќи се да каже на грчки "грав со зелка". Ја обновува византиската музика со македонски интонации. Создава две реформи - ја воведува повеќегласноста и го усовршува старото нотно писмо.
==Надворешни врски==
* [http://www.pravoslavieto.com/life/10.01_sv_Joan_Kukuzel.htm Интернет страница посветена на Јоан Кукузел]
* [http://www.diclib.com/cgi-bin/d1.cgi?l=ru&base=bse&page=showid&id=36397 Руски енциклопедии за Јоан Кукузел]
 
== Извори ==
Анонимен корисник