Разлика помеѓу преработките на „Лешочки манастир“

с
+ фото
(+ Историја на манастирот)
с (+ фото)
|намесништво=Тетово
|место=Лешок
|слика = [[Слика:Св_Атанасиј_Лешок.jpg|Манастир „Св. Атанасиј“ - Лешок]]
}}
{|align=right
==Исторуја на манастирот==
 
Во разни документи се споменува дека во Лешок со околината имало дури [['''44''' цркви]]. Денес во Лешок има три активни цркви и една [[капела-параклис]] ( Св. Атанасиј од 14 век, Св. Атанасиј од 20 век, Св. Богородица од 19 век и капелата-параклис Св. Кирил и Методиј од 20 век сместена во конакот , како и остатоци од пет цркви и параклиси од средниот век ( Св. Никола, Св. Врача, Св. Петка, Св. Марена и Св. Илија ).
Посебно би ги истакнале културните и духовните вредности на црквата Св. Атанасиј од 14 век, која има древна старост и била седиште на првиот полошки епископ Јоаникије, и која со Закон е прогласена за споменик на културата.
Исто така, значаен културен објект е и црквата Св. Богородица, која големиот македонски просветител и јеромонах Кирил Пејчиновиќ, после враќањето од манастирот [[Хилендар]] на [[Света Гора]], ја доградил на темелите стара црква од среден век, при што има многу вредни [[фреска|фрески]] кои датираат од 17 и 19 век, при што би ги споменале мијачките зографи Михаил и Панајот од Галичник, при што ќе го споменеме и иконостасот кој го изработил во 1879 година познатиот мијачки мајстор Михаил Ѓурчинов од [[Галичник]].
284

уредувања