Разлика помеѓу преработките на „Ѓорче Петров“

Додаден 21 бајт ,  пред 11 година
повеќе детали
(повеќе детали)
Престојува во [[Источна Румелија]] каде собира финансиски средства за набавка на оружје за идните востанички акции во [[Македонија]]. Поради слабото здравје се враќа во татковината како учител во [[Штип]], [[1885]] година.
 
Во [[1888]] година доаѓа во [[Солун]] како коректор во основаната печатница на [[Коне Самарџиев]]. [[1889]] година станува учител во скопската бугарската гимназија се до 1890 година каде се запознава со владиката Теодосиј, заговорник за обновување на охридската архиепископија. Потоа заминува во Бугарија, време кое се покажува решавачко за создавање на [[ВМРО]]. Тој учествувал во испраќањето на ќирџијата Доне со пратки бомби од [[Штип]] до [[Битола]].
 
{{quote|''' ...централна организација не била создадена, туку имало неколку мали организации. За неколку години, како и да е, една станала доминантна, таа која што го имала Делчев за лидрер (до убиство). Груев, сегашен шеф на битолскиот округ, Ѓорче Петров и Христо Татарчев како надворешни претставници, тие ги зеле зборовите на Гледстоун за нивно мото „Македонија на македонците“. Тие се изјасниле како различни од бугарите и македонците во Бугарија кои имале оформено постар комитет со центар во Софија.<ref>[http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?res=950CE0DE1539E433A25755C0A9649D946297D6CF Macedonia's heroic struggle for freedom]</ref>}}
Анонимен корисник