Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

с
Бришење на "Plutoncharon1.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на [[commons:User:MichaelMaggs|MichaelMaggs
(Меркур - поправка на линк)
с (Бришење на "Plutoncharon1.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на [[commons:User:MichaelMaggs|MichaelMaggs)
 
Неговата средна далечина од [[Сонце]]то е 3.660 милиони милји, а периодот на револуција е 248 години. Поради неговата ексцентрична [[орбита]], Плутон влегува во орбитата на Нептун, но нема шанси да се судри со него. Периодот на [[ротација]] е пресметан на 6 дена и 9 часа, што е заклучено од набљудувања на светлината на планетата. Не е веројатно дека има било каква атмосфера, а температурата на површината на планетата е пресметана на околу минус 230°С. Големината на Плутон не е пресметана со сигурност, а проценките варираат од 2000 до 6000 милји за дијаметарот. Масата на Плутон е 1/10 од масата на Земјата, но ни ова не е сигурно.
 
[[Image:Plutoncharon1.jpg|100px|thumb|right|[[Плутон]] и [[Хирон]].]]
 
Според една теорија, можно е да постои десетта планета зад Плутон, а во [[1978]] година пронајдена е уште една планета, [[Хирон]] голема речиси колку и Плутон, така што Плутон се смета за дупла планета.