Разлика помеѓу преработките на „Архангел Урил“

Додадени 55 бајти ,  пред 12 години
с
с
с (с)
с (с)
'''Урил''' ('''אוּרִיאֵל''' „Светлина [[Ил (бог)|Божја]]“) е еден од [[архангел]]ите по [[рабин]]ските преданија, како и по извесни [[Христијанство|христијански]] преданија.
 
Ангелите споменати во [[ТораХебрејска Библија|хебрејската Библија]]та не се именувани. Се смета дека поединечните имиња на ангелите се донесени од евреите од Вавилон. Од седумте ангели од еврејската ангелологија, во писанијата по име споменати се само [[Архангел Гаврил|Гаврил]], [[Архангел Михаил|Михаил]] и [[Архангел Рафаил|Рафаил]], па така полека станале [[Библиски канон|канонски]].
 
Кога се додава четврт ангел, за претставување на четирите страни на светот, Ова е обично Урил (''Jewish Encyclopedia''). Христијанските гностици исто така го даваат како четврт (под името [[Хануил]]), од [[Грегориј Велики]], а и во ангелологијата на [[Псевдо-Дионис]]. Урил е третиот ангел наведен во ''[[Соломонов Завет|Соломоновиот Завет]]'', а четвртиот е Саврил.
Урил го среќаваме и во ''[[2 Ездра|Втората книга на Есдра]]'', [[апокриф]]ен додаток на [[апокалиптична книжевност|апокалиптичната книжевност]] кон ''[[Есдра]]'', во кој пророкот [[Езра]] му поставува низа прашања на Бога, а тој го праќа Урил за да го подучува. Според Окткровението на Ездра, ангелите кои ќе владеат на крајот на светот се Михаил, Гаврил, Урил, Рафаил, Гавутелон, Вевур, Зевулеон, Акер, Арфугитон. Последниве петмина се јавуваат само тука и на ниедно друго дело.
 
Урил се смета за [[херувим]] и ангелот на покајувањетопокајанието<ref>[[Адамова книга]]</ref>. „Тој стои на портата на Еден со [[огнен меч]]“ <ref>Abbot Anscar Vonier, 1964. 'The Teaching of the Catholic Church'</ref> или како ангелот кој „надгледува громови и ужас.“<ref>1 Енох?</ref> Во ''[[Петрова апокалипса]]'' тој се јавува како ангелот на покајувањетопокајанието, кој графички е претставен како безмилосен како било кој деном. Во ''[[Животот на Адам и Ева]]'', Урил се смета за духот (т.е. еден од херувимите) во третата глава на Битието. Се смета дека бил еден од ангелите кои погонал да се закопаат Адам и Авел во Рајот.
 
Извирајќи од средновековните еврејски преданија, Урил станал и ангелот на денот недела (''Jewish Encyclopedia''), ангелот на поезијата, е еден од Светите [[Сефира (Кабала)|сефири]]. Урил бил оној што се борел со [[Јаков]] кај [[Фануил]] и тој е прикажан како уништувачот на домаќините на Сенахирим.