Разлика помеѓу преработките на „Сончево зрачење“

Одземени 37 бајти ,  пред 11 година
кат
(Нова страница: Соларна енергија Нашата цивилизација се заснова, како и досега, на суровини - пред сé на нафт...)
 
(кат)
{{Внимание}}
Соларна енергија
{{Викифицирање}}
 
 
Нашата цивилизација се заснова, како и досега, на суровини - пред сé на нафта, јаглен и земјен гас, кои не се дополнуваат и еден ден ќе бидат исцрпени. Кон ова се придодава и фактот што согорувањето на овие суровини придонесува кон климатски промени.
 
Тоа ќе биде една децентрализирана, подемократска и поправедна цивилизација. Бидејќи за разлика од нафтата, останатите фосилни и нуклеарни горива, чија сопственост е концентрирана во рацете на малкумина, сонцето е тука за сите. Ние не го поседуваме сонцето. Ние само имаме пристап. Изворот на сончевата енергија ја има предноста што стои на располагање особено богато таму, каде што владее сиромаштија. Утопијата на еден поправеден развој доаѓа на дофат.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[[Категорија:Енергија]]
Напишал Методи Тошески 2-4 Гим. Мирче Ацев -прилеп