Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{викифицирање}}
 
[[Image:Податотека:Bitrekt.jpg|thumb|right|200px|Ректоратот на универзитетот.]]
 
'''Универзитетот „Свети Климент Охридски“''' во Битола е вториот македонски универзитет и неговиот двеиполдецениски развој претставува значајна алка во синџирот достигања во образовната, научната и културната архитектура на современото македонско општество. Чинот на формалното конституирање на Универзитетот “Св.Климент Охридски”-Битола - на 25 април, 1979 година секако е резултат на еден подолг процес при што културно-образовната традиција значеше појдовна основа врз која се надоградуваат образованието и науката
 
Зачуваните вредности од богатата културна историја и нивното опстојување како вечно наследство, се вредности израснати од македонскиот непокор низ бурните збиднувања во изминатите столетија. Тие остануваат постојан предизвик за сегашноста и иднината како стремеж на нашиот народ за сопствена афирмација и натпревар со сите културни народи чиј предзнак е развојот на цивилизираниот хуманизам.
 
[[Слика:Податотека:Bitola - tehnichki fakultet.jpg|thumb|right|200px|Зградата на техничкиот факултет во Битола.]]
На денот на [[Св. Климент]], 8 декември 1994 година, Универзитетот го доби името на Св. Климент, кој пред еден милениум ја основа Првата книжевна школа во Охрид и со својата просветителска дејност ги надмина нашиве простори промовирајќи се за сесловенски просветител.
 
 
===Факултети===
[[Слика:Податотека:Bitola - tehnichki fakultet.jpg|thumb|right|200px|Зградата на техничкиот факултет во Битола.]]
 
* Технички факултет - Битола
* Економски факултет - Прилеп
13.850

уредувања