Разлика помеѓу преработките на „Големи мачки“

Нема измена во големината ,  пред 11 година
с
ситно
(нова статија)
 
с (ситно)
}}
 
'''Pantherinae''' е подфамилија на фамилијата [[Felidae]] во која припаѓаат родовите ''[[Panthera]]'', ''[[Uncia]]'' and ''[[Neofelis]]''. Одвојувањето на Pantherinae од останатите [[Felinae|мачки]] се смета дека се случило прес 6-10 милиони години<ref name=Johnson2006>{{cite journal | author = Johnson, W.E., Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, W.J., Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, S.J. | year = 2006 | url = http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/311/5757/73 | title = The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment | journal = [[Science (journal)|Science]] | volume = 311 | pages = 73–77 | pmid = 16400146 | doi = 10.1126/science.1122277 | format = abstract}}</ref>. Скорешните ДНК анализи укажуваат дека ''[[Uncia uncia]]'' наречен [[Снежен леопард]] е всушност базичниот вид на [[Pantherinae]] и дека треба да биде преименуван во ''[[Panthera uncia]]''. Постојат и докази за посебни маркери за [[митохондрија|митохондриалниот]] геном.<ref> Molecular Biology Reports, Publisher Springer Netherlands, ISSN 0301-4851 (Print) 1573-4978 (Online), DOI 10.1007/s11033-008-9257-9</ref>[http://www.springerlink.com/content/m38650h4v6mn2414/] <ref>Phylogenetic relationships within mammalian order Carnivora indicated by sequences of two nuclear DNA genes. Li Yua,b,c, Qing-wei Lid, O.A. Rydere, Ya-ping Zhanga,b. Molecular Phylogenetics and Evolution 33 (2004) 694–705</ref>[http://www.ymf.ynu.edu.cn/SCI/2004SCI/2004/Li%20Yu(2004-2M.P.E).pdf]
 
==Видови==
*** [[Борнејски облачен леопард]] (''N. diardi'')
** Род ''[[Uncia]]''
*** [[Снежен леопард]] (''U. uncia'') orили (''P. Uncia'')
 
 
1.224

уредувања