Работничко самоуправување: Разлика помеѓу преработките

кат
(додаток)
(кат)
{{Викифицирање}}
'''Работничко самоуправување''' бил систем на управување со претпријатијата и другите установи во [[ФНРЈ]] (подоцна и [[СФРЈ]]) од страна на самите вработени.
 
 
Економската теорија како еден од проблемите кои постојат при работничо самоуправување го посочува ефектот на "бесплатно возење", односно тоа што некои работници може и да не придонесуваат доволно а да бидат исто наградени поради фактот што имаат дел од сопственоста.
 
{{Општество-никулец}}
 
[[Категорија:Општество]]
 
[[de:Arbeiterselbstverwaltung]]