Мрежно ниво: Разлика помеѓу преработките

Додадени 69 бајти ,  пред 13 години
шаблони
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(шаблони)
{{Внимание}}
{{Викифицирање}}
Министерството за одбрана со проектот ARPANET барало врската меѓу изворот и одредиштето да се одржува и во случај ако некои компјутери меѓу нив бидат уништени. Исто така, архитектурата требало да овозможи пренос на датотеки но и пренос на говор во реално време.
Овие барања влијаеле на тоа да се избере мрежа со комутација на пакети базирана на меѓумрежен слој без воспоставување на директна врска. Задача на меѓумрежниот слој е пакетите кои компјутерите ги уфрлуваат во било која мрежа да ги упатуваат до одредиштето кое може да се наоѓа и на друга мрежа.
Open Shortest Path First (OSPF) исто како RIP, овозможува на рутерите да ги изградат табелите за рутирање. OSPF избира рути според повеќе карактеристики на линковите помеѓу мрежите како опсегот и доцнењето и е погоден за поголеми мрежи.
Address Resolution Protocol (ARP) се користи за откривање на локалната (MAC) адреса на станицата на мрежата ако е позната нејзината IP адреса.
{{Никулец}}