Википедија:Ве молиме не напаѓајте ги новодојденците: Разлика помеѓу преработките

дополнување
(дополнување)
Новите корисници се просперитетни продонесувачи и корисници а со тоа и најзначаен извор на Википедија. Мораме да се однесуваме со новодојденците пристојно и со трпение и '''да не ги напаѓаме новодојденците'''. Не е возможно новодојденец да биде целосно запознаен со правилата на Википедија, нејзините начела, принципи и стандарди.
 
== Како да избегнете да бидете „арогантен“ ==
 
Идеите на новодојденците за тоа како работите треба да бидат на Википедија се во поголема мера надвор од контекст. За нив Википедија е како џунгла и им треба одредено време за да се запознаат со деталите на Википедија и како функционира истата. Земајќи го тоа во предвид, ќе ви овозможи да бидете означен како „арогантен“ кон нив. За да се избегне таквата ситуација, треба да се:
 
# избегне интензитет во коментарите и особено погрдни зборови.
# приспособете го вашиот пристап на добар начин.
# избегни сарказам за време на уредувањето на страните за разговор, особено кога се враќа статија.
# одговори на соодветен начин.
# биди грациозен.
# да се земта во предвид останатите принципи и да се достигне консензус.
# превземи одговорност при разрешување конфликт.
#сослушај активно.
#кога се осврнуваш кон правилата на Википедија користи целосни реченици, не кратенки.
# избегнувај користење блокови како почетничка мерка.
 
Стандардана порака за добредојде или за предупредување се соодветни. Користи ги соодветните шаблони за добредојде или за предупредување. Биди одговорен Википедијанец, покажувај добра волја и дозволи на новодојденците да се искажат во целост.
 
{{Принципи и напатствија}}