Разлика помеѓу преработките на „Пелазги“

Додадени 102 бајти ,  пред 11 година
реф
(се бараат извори)
(реф)
'''Пелазгите''' биле прединдоевропски народ кој живеел во јужните делови на [[Балкански Полуостров|Балканскиот Полуостров]]. Се смета дека [[етимологија]]та на зборот Пелазги (Полазги) е [[Словенски јазици|словенска]]{{факт}}. [[Словени]]те {{факт}} и Пелазгите живееле по ридовите и планините, особено во [[Елада]] и [[Тесалија]], каде новодојдените агресивни [[Елини]] во 12 век п.н.е. ги натерале Пелазгите да се повлекуваат по планините и на север во [[Македонија]], [[Тракија]] итн. [[Старословенски јазик|Старословенскиот збор]] за ваквото живеење на рид/планина е "по-лазеч", т.е. Полазеч, Полазги или Пелазги.{{факт}}<ref>''Зборник "Словенско братство", Белград, 1947 год.; стр. 696-710''</ref>
 
Во античка Елада има многу топоними, реки и планини со словенска етимологија, кога се тврди дека немало словени во тие краишта, како: