Разлика помеѓу преработките на „Свети маченици Тријандафил и Анастасиј (Спасо Радовишки)“

внимание
(+)
 
(внимание)
{{внимание}}
Свети Тријандафил беше родум од Загора, а свети Анастасиј (Спасо) од Радовиш, од струмичката епархија. Обајцата беа Словени, обајцата млади и прости луѓе. Но љубовта Христова им беше помила од светот и од животот. Животот го дадоа, но Христа не Го изневерија. За Христовата вера пострадаа од Турците, и тоа Тријандафил во Цариград 1680 година, а Анастасиј во Солун, 1794 година.
 
97

уредувања