Разлика помеѓу преработките на „Разговор:Македонско-одрински доброволни чети“

с
→‎ЗА ГЛАСАЊЕТО: подобар пример
с (→‎ЗА ГЛАСАЊЕТО: подобар пример)
* Сите македонски извори кажуват дека е "ополчение";
* Нема ни еден извор согласно коjшто е "доброволен корпус";
* Во 1912 година, поимот корпус како армеjска част во македонската историографиjа не постоел (анахронизам), корпусот се поjавува години после тоа како поим - сеедно за Римската центуриjа да се кажувакаже доброволнатадека била рота (доброволниотили полк)батальон, наили дедоза Ильо МалешевскиЛегион - оваРимски е смешнополк;
* Поимот "Македонско-одринско ополчение" се използува во книгте на:
** проф. д-р Димитар Галев во "Белиот терор во Jугоисточна Македониjа 1912-1941", 1991
5.612

уредувања