Табела на чинови во Руското царство: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
[[File:Tabel o rangah.jpg|thumb|250px|Табель о рангах]]
'''Табела на чинови''' (Табель о рангах) била формална листа на функции и чинови во војската, владата и на дворот во [[Царска русија]]. Ваквата поделба била воведена од [[Петар Велики]] во [[1722]] во неговата борба против потоечкото наследно [[дворјанство]], ([[болјар]]ите).
 
185

уредувања