Додадени 190 бајти ,  пред 13 години
с
+карта
(п)
с (+карта)
</poem>
|}
[[Слика:Balkan-nations.jpg|центар|400px|Народностите на Балканскиот Полуостров во доцниот 19 век (Pallas Nagy Lexikon, [[1897]]).]]
[[Податотека:Hellenism in the Near East 1918.jpg|center|900px|Грчка мапа. Постојат Македонци во Грција. Тоа е случај и во денешната т.н. Благоевградска Област.]]
{{цитат|По моите сопствени студии на српско-бугарскиот спор, дојдов до убедување дека Македонците, како по својата историја, така и по својот јазик, се посебна народност. Значи, ниту се Срби, уште помалку Бугари, туку се потомци на оние словенски прадоселеници кои го населувале Балканскиот Полуостров веќе долго пред српската и бугарската инвазија и кои подоцна со ниту една од овие две нации не се измешале ([[Карл Хрон]] ''Das Volksthum der Slaven Makedoniens'', [[1890]] година).}}