Разлика помеѓу преработките на „Кралство Македонија“

Одземени 4.205 бајти ,  пред 12 години
Поправка заради неточност.
(Поправка заради неточност.)
'''Кралството Македонија''' е кралството на македонците за време на периодот од раниот 7 в.п.н.е. па сѐ до распадот на кралството во [[148 п.н.е]]. По распадот на кралството Македонија подпаднала под власт на [[Римска Империја|Римската Империја]].
== Македонски кралеви ==
{{main|Листа на кралеви на Античка Македонија}}
 
===Династија [[Аргеади]]===
*[[Каран]] 808-778 п.н.е
*[[Коин]]
*[[Тирима]]
*[[Пердика I]] 700-678 п.н.е
*[[Аргеј I]] 678-640 п.н.е
*[[Филип I]] 640-602 п.н.е
*[[Аероп I]] 602-576 п.н.е
*[[Алкет I]] 576-547 п.н.е
*[[Аминта I]] 547-498 п.н.е
*[[Александар I]] 498-454 п.н.е
*[[Алкет ΙI]] 454-448 п.н.е
*[[Пердика II]] 448-413 п.н.е
*[[Архелај]] 413-399 п.н.е
*[[Кратер]] 399 п.н.е
*[[Орест]] 399-396 п.н.е
*[[Архелај II]] 396-393 п.н.е
*[[Аминта II]] 393 п.н.е
*[[Павзаниј]] 393 п.н.е
*[[Аминта III]] 393 п.н.е
*[[Аргеј II]] 393-392 п.н.е
*[[Аминта III]] (повторно назначен) 392-370 п.н.е
*[[Александар II]] 370-368 п.н.е
*[[Птоломеј I]] 368-365 п.н.е
*[[Пердика III]] 365-359 п.н.е
*[[Аминта IV]] 359-356 п.н.е
*[[Филип II Македонски]] 359-336 п.н.е
*[[Александар Македонски|Александар III Македонски]] 336-323 п.н.е
*[[Антипатар]], Регент на Македонија 334-319 п.н.е
*[[Филип III Аридеј]] 323-317 п.н.е
*[[Александар IV]] 323-310 п.н.е
*[[Пердика]], Регент на Македонија 323-321 п.н.е
**[[Антипатар]], Регент на Македонија 321-319 п.н.е
*[[Полиперхон]], Регент на Македонија 319-317 п.н.е
*[[Касандар]], Регент на Македонија 317-306 п.н.е
 
=== Династија [[Антипатриди]]===
*[[Касандар]] 306-297 п.н.е
*[[Филип IV]] 297-296 п.н.е
*[[Александар V]] 296-294 п.н.е
*[[Антипатар II]] 296-294 п.н.е
 
===Династија [[Антигониди]]===
*[[Деметриј I Полиоркет]] 294-288 п.н.е
*[[Лизимах]] (делел со Пир Епирски) 288-281 п.н.е
*[[Пир Епирски]] (делел со Лизимах) 288-285 п.н.е
*[[Птоломеј II Керавн]] 281-279 п.н.е
*[[Мелегар]] 279 п.н.е
*[[Антипатар II]] 279 п.н.е
*[[Состен]] (Командант на војската) 279-277 п.н.е
*[[Антигон II Гонат]] 277-274 п.н.е
*[[Пир Епирски]] (повторно назначен) 274-272 п.н.е
*[[Антигон II Гонат]] (повторно назначен) 272-239 п.н.е
*[[Деметриј II]] 239-229 п.н.е
*[[Антигон III Досон]] 229-221 п.н.е
*[[Филип V]] 221-179 п.н.е
*[[Персеј]] 179-168 п.н.е
 
По поразот на војската на Персеј во [[Битка кај Пидна|Битката кај Пидна]] во [[168 п.н.е]], Македонија била поделена на четири републики од страна на римјаните. Во [[150 п.н.е]] човек по име [[Андриск]] тврдел дека е син на Персеј и го барал тронот на Македонија како крал '''Филип VI'''. Ова била причината за [[Четврта Македонска војна|Четвртата македонско-римска војна]] во која Андриск бил поразен од страна на римјаните и Македонија била припоена кон Рим ([[148 п.н.е]]).
 
[[Категорија:Историја на Македонија]]
[[Категорија:Македонија]]
Анонимен корисник