Хибридизација (хемија): Разлика помеѓу преработките

с
Замена на Image:Ethene.png со Image:Ethene-2D-flat.png (од страна на Leyo поради: scaled-down duplicate).
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот Менува: de:Hybridorbital)
с (Замена на Image:Ethene.png со Image:Ethene-2D-flat.png (од страна на Leyo поради: scaled-down duplicate).)
Структурата на други слични соединенија може да се објасни на сличен начин како онаа на метанот. На пример, [[етен]]от (C<sub>2</sub>H<sub>4</sub>) има двојна врска помеѓу два јаглеродни атоми. Кекулеовската структура на ова соединение (кое инаку спаѓа во [[алкен]]ите) изгледа вака:
 
[[Image:Ethene-2D-flat.png|Луисова (Кекулеовска) структура на етенот. Двата С-атоми се врзани за два водородни атоми, а меѓусебно се поврзани со двојна врска.]]
 
Јаглеродните атоми ќе подлегнат на ''sp''<sup>2</sup> хибридизација, бидејќи хибридните орбитали ќе формираат само σ врски, а една [[пи врска]] е потребна за двојната врска помеѓу С-атомите. Водород-јаглерод врските се со еднаква силина и должина, што е потврдено со експериментални податоци.