Љубка Рондова: Разлика помеѓу преработките

Додадени 30 бајти ,  пред 13 години
..
(.)
(..)
починал-место= |
}}
Љубка Рондова е родена во костурското[[костур]]ското село [[Шестево]] (на грчки Сидирохори), [[Грција]], во 1936 година. Во 1948 година, за време на грчката граѓанска војна, влегува во групата на таканаречените деца-бегалци, со кои е изнесена од комунистичките партизани надвор од земјата. Живее во [[Полска]] и [[Чехија]]. Завршува славјанска филологија на Карловскиот универзитет во [[Прага]]. Зборува неколку странски јазици. Во 1960 година семејството на Љубка се востановува во Булгарија[[Бугарија]] и таа работи како ексурзиоводтуристички водич, преведувач, редактор и служител во оддели за култура во различни организации.
 
Нејзиниот сериозен пат на народна певица започнува по преселувањето во [[Софија]], кога се зачленува во најстариот ансамбл во БулгаријаБугарија за народни песни и танци “Гоце Делчев”. Во него останува 30 години, каде долго време е солистка и лицето на ансамблот. Тука, во средина на б’лгарибугари иселеници од сите македонски краишта, таа го оформува и го збогатува својот репертоар на песни, изграден во основа врз песни, наследени од мајка и и баба и, а ги усовршува и своите изведувачки способности.
 
Во 1980 година, ги прави првите записи во БулгарскотоБугарското радио, а потоа и во Балкантон, БулгарскатаБугарската телевизија, Радио Благоевград. Ти се тиражирани на голем број грамофонски плочи, аудио и видео албуми.
 
Во 2000 година, е издаден нејзиниот прв албум на компакт диск “Смилјана”. Во него се вклучени 22 најпопуларни и омилени песни од целото нејзино 40-годишно музичко наследство. Во 2003 година, излегува и нејзиниот втор компакт диск “Песните са моите деца”, во кои се вклучени 15 потполно нови исполненија. Од нив 9 стари автентични песни од нејзиното родно Костурско и 6 авторски.
982

уредувања