Разлика помеѓу преработките на „Сојуз на комунистите на Македонија“

нема опис на уредувањето
'''Сојузот на комунистите на Македонија''' (СКМ) беше македонска секција на [[Сојуз на комунистите на Југославија|Сојузот на комунистите на Југославија]], владејачката партија во [[СФРЈ|СФР Југославија]] во текот на нејзиното постоење. СКМ е основана во март [[1943]] во [[Тетово]] и доДо април [[1952]] го носи називот Комунистичка партија на Македонија (КПМ).
 
КПМ е основана на [[19 март]] [[1943]] година во [[Тетово]]. Нејзиниот прв Централен комитет беше во состав: [[Лазар Колишевски]] (политички секретар), [[Мара Нацева]] (организациски секретар), [[Цветко Узуновски]], [[Кузман Јосифовски - Питу]], [[Страхил Гигов]] и [[Бане Андреев]]. Првиот конгрес на КПМ се одржа во [[1948]] година.
Со воведувањето на партискиот плурализам, СКМ го промени своето име во СКМ - Партија за демократска преобразба (СКМ-ПДП) и под тој назив учествуваше на првите повеќепартиски избори во Република Македонија во [[1990]]. Истовремено, ја промени својата [[комунизам|комунистичка]] идеологија со [[социјалдемократија|социјалдемократска]]. На својот конгрес од април 1991 СКМ - ПДП го промени своето име во [[СДСМ|Социјалдемократски сојуз на Македонија]], СДСМ. Мал дел од членството на СКМ- ПДП се отцепи од матичната партија и ја задржа комунистичката идеологија, или барем комунистичкото име.
 
Со воведувањето на партискиот плурализам, СКМ го промени своето име во СКМ - Партија за демократска преобразба (СКМ-ПДП) и под тој назив учествуваше на првите повеќепартиски избори во Република Македонија во [[1990]]. Истовремено, ја промени својата [[комунизам|комунистичка]] идеологија со [[социјалдемократија|социјалдемократска]]. На својот конгрес од април [[1991]] СКМ - ПДП го промени своето име во [[СДСМ|Социјалдемократски сојуз на Македонија]], СДСМ. Мал дел од членството на СКМ- ПДП се отцепи од матичната партија и ја задржа комунистичката идеологија, или барем комунистичкото име.
 
== Секретари на СКМ (КПМ) ==
5.974

уредувања