Разлика помеѓу преработките на „Полимеризација“

Нема измена во големината ,  пред 14 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Полимеризација''' е процес во кој доаѓа до сврзување на поголем број помали [[молекул|молекули]] ([[мономер|мономери]]), при што се образуваат големи молекули ([[полимер|полимери]]), без да се добиваат други [[производ|производи]]. Пример за полимеризација е образувањето на [[полиетен]].[[Слика:Polyethene.jpgJPG|right]]
 
Реакцијата може да се одвива со прости меѓусебни поврзувања, адиција на исти молекули или различни молекули или со кондензација т.е. со одземање на вода, амоњак или други едноставни соединенија. Полимерот има исти хемиски состав како и молекулот од кој тој е настанат, но единствената разлика е во тоа што тој има поголема молекулска маса. Оваа реакција е од големо значење во органската хемија и на неа е заснована индустријата за производство на пластични маси.
13.850

уредувања