Разлика помеѓу преработките на „Список на бугарски владетели“

Ajax дека са тие факти додади ги потоа што до сега во светот ги нема никоj
(Според историските факти првата Бугарија постоела од 681 година до 971.)
(Ajax дека са тие факти додади ги потоа што до сега во светот ги нема никоj)
|}
 
== Прва Бугарска држава ([[681668]]-[[9711018]])==
 
{| width=95% class="wikitable"
! width=20% | Белешки
|-
|Хан ||[[Аспарух]] ||[[681668]] – [[700]] || можно име Батај
|-
|Хан ||[[Тервел]] ||[[700]] – ок. [[721]] ||
|Цар || [[Михаил]] || [[930]] || Брат на [[Петар I]]; крева бунт и се прогласува за цар
|-
|Цар ||[[Борис II]] ||[[970]] – [[971]] || Симнат од [[Јоан I Цимисхи]].
|-
| Заедничко управување на [[Комитопули]]те ||[[Давид (комитопули)|Давид]], [[Моисеј (комитопули)|Моисеј]], [[Арон (комитопули)|Арон]] и [[Самоил]] ||[[971]] – [[977]] ||
|-
|Цар ||[[Роман (Бугарија)|Роман]] ||[[977]] – [[997]] ||
|-
|Цар ||[[Самоил]] ||[[997]] – [[1014]] || Според [[Република Македонија|македонските]] и некои [[Србија|српски]] историчари, Самоил е словенски македонски цар, владетел на големото [[Самоилово царство]], во некои историски извори наведувано и како ''Македонско царство''
|-
|Цар ||[[Гавраил Радомир]] ||[[1014]] – [[1015]] || Првороден син на [[цар Самоил]] и негов директен наследник
|-
|Цар ||[[Јован Владислав]] ||[[1015]] – [[1018]] || Син на [[Арон (комитопули)|Арон]] - братот на [[цар Самоил]]
|-
|Кнeз ||[[Пресијан II]] ||[[1018]]||
|}
 
1.398

уредувања