Староруски јазик: Разлика помеѓу преработките

название на древнерусском
сНема опис на уредувањето
(название на древнерусском)
}}
 
'''Старорускиот, cтароисточнословенскиот''' или познат уште и како стар источнословенски јазик ([[руски јазик|руски]]староруск: древнерусскийрусьскъ языкъ) бил писмен јазик што се користел од 10 век па се до 14 век од источните словени во државите од [[Источна Европа]]. Јазикот бил горе долу зборуван на териториите на [[Русија]], [[Украина]] и [[Белорусија]] па дури и во источните делови на [[Полска]].
Бидејќи јазикот збил зборуван на три различни територии, тој има и уште две различни имиња:
* Старобелоруски (белоруски: старабеларуская или старажытнабеларуская мова)
89

уредувања