Разлика помеѓу преработките на „Солунски конгрес од 1903 година“

с
Бот менува: сеуште -> сѐ уште
с (врска)
с (Бот менува: сеуште -> сѐ уште)
На третото заседание, на 4 јануари, кое траеше само час и половина се прифати и потпиша ПРОТОКОЛОТ за извршената работа и преземените решенија. Решително против востанието се изјасни само серскиот делегат Л.Димитров, но на крајот и тој се присоедини кон заедничкото мнение. Скопскиот делегат Дим.Ганчев, испратен со директива да дејствува за одлагање на востанието „'''бар на една година'''“, исто го потпиша затоа што „'''и другите потпишале'''“.
 
Во протоколот се говори за „претставници на реони“, кога некои од делегатите не претставуваат одделни реони туку цели револуционерни окрузи. На конгресот отсуствуваат творците на Организацијата. Од нив Д.Груев е сеуштесѐ уште на заточение. [[Христо Матов]], д-р [[Христо Татарчев]] и [[Пере Тошев]] се амнестирани, но истовремено и „екстернирани“ во [[Бугарија]]. Во [[Софија]] во тоа време се наоѓа и [[Гоце Делчев]].
 
Нај важниот аргумент против востанието – недостигот на доволно оружје во повеќето реони – беше до извесен степен демантиран од уверувањата на [[Иван Гарванов]], дека за скоро време ќе се случат крупни доставувања, како и од надежта, дека при општо востание, четите од [[Бугарија]] ќе префрлат значително количество пушки и други материјали.
941.847

уредувања