Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Прирачник за стилот“

+ навигација {{Принципи и напатствија}}
(а)
(+ навигација {{Принципи и напатствија}})
 
Општо, специјализираната терминологија треба да биде одбегнувана во воведот. Онаму каде што несекојдневни термини се есенцијални за објаснување на темата, треба да бидат поставени во контекст, кратко дефинирани и со викиврски. Темата треба да биде поставена во контекст кој повеќето читатели би го нашле како познат. На пример, наместо да ја давате географската широчина и должина на некое градче, подобро е да истакнете дека тоа е предградие на тој и тој поголем град, или можеби дека дава услуги за фармите на таа и таа област. Читателите не треба да бидат фрлени во средината на темата со првиот збор; треба лесно да се наведат кон неа.
 
{{Принципи и напатствија}}
 
[[ang:Wikipedia:Manual of Style]]