Разлика помеѓу преработките на „Ростислав (кнез)“

Додадени 232 бајти ,  пред 15 години
Формат
 
(Формат)
Моравскиот'''Ростислав''' е [[Моравија|моравски]] [[кнез]]. РостиславТој испратил молба до [[Византија|византискиот]] цар [[Михаил третиIII]] каде со бара да му испрати мисионери[[мисионер]]и кои ќе го шират христијанството[[христијанство]]то на [[Словенски јазици|словенски јазик]]. Бидејќи германите[[германи]]те сакале да ги потчинат словенските племињна кажуваќикажувајќи дека христијанството треба да се шири само на [[латински јазик]]. Но сепак духот на словенските браќа [[Кирил и Методиј|Константин и Методиј]] не запрел и по макотрпните борби, т.е. докажуваната кај папата[[папа]]та во [[Рим]] продолжуваат со ширење на христијнаството на словенски јазик и по смртта на Кирил Филозоф во [[869]]. Методиј ја продолжува оваа дејнсот заедно со своите ученици каде што по неговата смрт за наследник го именува [[Горазд]].
 
{{Ист-никулец}}
 
[[Категорија:Словени]]