Разлика помеѓу преработките на „Филмски жанр“

Додадени 2.380 бајти ,  пред 12 години
Нов но лош вовед!
(+)
(Нов но лош вовед!)
Во [[филмска теорија|филмската теорија]], '''жанр''' се однесува на методот на филмско категоризирање на сличностите на раскажувачките елементи од кои филмовите се направени. Повеќето од теориите за филмскиот жанр се позајмени од критицизмот на литературните жанрови. Жанрот во литературен контекст, има голема расправа за тоа како да се дефинира или категоризира. Покрај основната разлика кај [[жанр]]от помеѓу фиктивност и документарност, филмскиот жанр може да се категоризира на повеќе начини.
Во филмската теорија, под '''жанр''' се подразбира примарниот метод на филмска категоризација. „Жанр“ се однесува на филмови кои се слични по своите наративни елементи, од кои се и составени.
 
Фиктивните филмови најчесто се категоризирани според нивниот простор, тема, начин и формат {{Fact|date=Февруару 2009}}. '''Просторот''' е средината или околината каде приказната и дејството се случуваат. '''Темата''' се однесува на проблемите и настаните околу кои филмот се врти. '''Начинот''' е емоционалниот тон на филмот. '''Форматот''' се однесува на начинот на кој е снимен филмот (пр., анаморфски екран) или на видот на презентацијата (пр.: [[35 мм]], [[16 мм]] или [[8 мм]]). Друг начин на категоризирање на филмовите е самата публика. Некои филмски теоричари се караат околу тоа дека ниту форматот ниту публиката на се филмскиот жанр.
 
Филмските жанрови често се поделени на повеќе поджанрови, на пример најголемиот дел од филмот се случува во судница и дејството се врти околу нечие судење тогаш велиме дека филмот е [[правна драма]]. Исто така, жанровите можат да бидат така комбинирани за да се добијат таканаречени хирбидни жанрови како мешавината на научнофантастичност и хорор во филмскиот серијал ''Вонземјанин''.
 
==Категоризација на филмски жанрови==