Разлика помеѓу преработките на „Двојна ѕвезда“

Додадени 949 бајти ,  пред 11 година
+ текст
(класификација)
(+ текст)
====Визуелни бинарни ѕвезди====
''Визуелна бинарна ѕвезда'' е бинарна ѕвезда кај која аголното раздвојување меѓу двете компоненти е доволно големо за да дозволи претпоставка дека се работи за [[двојна ѕвезда]] гледано преку [[телескоп]]. Моѓноста на самиот телескоп е важен фактор при откривањето на визуелните бинарни ѕвезди, па според тоа колку е телескопот поголем и помоќен, ќе се забележат поголем број на визуелни бинарни ѕвезди. Сјајноста на двете ѕвезди е исто така важен фактор, бидејќи кај посјајна ѕвезда е потешко да се види нејзин придружник поради отсјајот.
 
Посјајната ѕвезда од визуелниот бинарен систем се нарекува ''примарна'' ѕвезда, а другата се смета за ''секундарна''. Во некои печатени изданија (посебно во постарите), секундарната ѕвезда се нарекува ''придружничка''. Ако ѕвездите се со иста сјајност, тогаш обично се прифаќа ознаката која им ја дал оној што ги открил.<ref name=aitken41>''The Binary Stars'', [[Robert Grant Aitken]], New York: Dover, 1964, p. 41.</ref>
 
====Спектроскопски бинарни ѕвезди====
Понекогаш, единствениот доказ за бинарна ѕвезда е таканаречениот [[доплер ефект]] на нивната емитирана светлина.
 
== Референци ==