Разлика помеѓу преработките на „Двојна ѕвезда“

Поправка
(ситна поправка)
(Поправка)
 
== Откривање на бинарните ѕвезди ==
Терминот ''бинарна'' во овој контекст за првпат е употребен од [[Вилијам Хершел]] во [[1802]] година. Според современата дефиниција, терминот ''бинарна ѕвезда'' се однесува на пар од ѕвезди кои се вртат околу заеднички центар на маса. Бинарните ѕвезди кои можат да бидат видени со телескоп или со [[интерферометрија|интерfерометричкиинтерферометрички]] методи, познати се како ''визуелни бинарни''.<ref name=Heintz12>{{cite book | last=Heintz | first=W. D. | year=1978 | page=1–2 | title=Double Stars | publisher=D. Reidel Publishing Company | location = Dordrecht | isbn=9027708851 }}</ref><ref name = "csep10">{{cite web | url = http://csep10.phys.utk.edu/astr162/lect/binaries/visual.html | title = Visual Binaries | publisher = University of Tennessee}}</ref><ref>{{cite web | url = http://home.case.edu/~sjr16/advanced/stars_binvar.html | title = Binary and Variable Stars | publisher = Journey Through the Galaxy}}</ref> Повеќето од визуелните бинарни ѕвезди сè уште не направиле целосна револуција, но се забележува дека патуваат долж искривена патека или лак.<ref name=Heintz5>{{cite book | last=Heintz | first=W. D. | year=1978 | page=5 | title=Double Stars | publisher=D. Reidel Publishing Company | location = Dordrecht | isbn=9027708851 }}</ref>
 
[[Податотека:Gwiazda podwójna zaćmieniowa schemat.png.svg|300px|left]]