Разлика помеѓу преработките на „Двојна ѕвезда“

Додадени 26 бајти ,  пред 11 година
ситна поправка
(+ текст)
(ситна поправка)
[[Податотека:Gwiazda podwójna zaćmieniowa schemat.png.svg|300px|left]]
 
Поопштиот поим ''[[двојна ѕвезда]]'' се користи за пар ѕвезди кои изгледаат како да се блиску една до друга на небото.<ref name=aitkenix>''The Binary Stars'', Robert Grant Aitken, New York: Dover, 1964, p. ix.</ref> Оваа разлика во термините не се појавува во сите јазици. [[Двојна ѕвезда|Двојните ѕвезди]] може да бидат бинарни системи или само две ѕвезди кои изгледаат како да се блиску на небото, но има оромна разлика во нивното растојание од Сонцето. Ваквите парови од ѕвезди подоцна се наречени ''оптички двојни'' или ''оптички парови''.<ref>{{cite book | last=Heintz | first=W. D. | year=1978 | page=17 | title=Double Stars | publisher=D. Reidel Publishing Company, Dordrecht | isbn=9027708851 }}</ref>
 
Со измислувањето на [[телескоп]]от, најдени се многу од придружниците на [[двојна ѕвезда|двојните ѕвезди]]. Првите откриени двојни ѕвезди се [[Мизар (ѕвезда)|Мизар]] и [[Alpha Crucis]]. Ѕвездата Мизар, во [[Голема Мечка (соѕвездие)|Голема Мечка]], е видена како двојна од [[Џовани Батиста Ричиоли]] во 1650 година<ref name=aitken1>''The Binary Stars'', [[Robert Grant Aitken]], New York: Dover, 1964, p. 1.</ref><ref>[http://leo.astronomy.cz/mizar/riccioli.htm Vol. 1, part 1, p. 422, ''Almagestum Novum''], Giovanni Battista Riccioli, Bononiae: Ex typographia haeredis Victorij Benatij, 1651.</ref> (и најверојатно претходно од [[Бенедето Кастели]] и [[Галилео Галилеј]]).<ref name="newviewofmizar">[http://leo.astronomy.cz/mizar/article.htm A New View of Mizar], Leos Ondra, accessed on line May 26, 2007.</ref> Сјајната јужна ѕвезда [[Alpha Crucis]], во соѕвездието [[Крукс (соѕездие)|Крукс]], е видена како двојна од Фонтенеј во 1685 година.<ref name=aitken1 />
 
== Референци ==