Разлика помеѓу преработките на „Двојна ѕвезда“

Додадени 1.572 бајти ,  пред 11 година
+Откривање на бинарните ѕвезди
(+ откривање на...)
(+Откривање на бинарните ѕвезди)
 
== Откривање на бинарните ѕвезди ==
Терминот ''бинарна'' во овој контекст за првпат е употребен од [[Вилијам Хершел]] во [[1802]] година. Според современата дефиниција, терминот ''бинарна ѕвезда'' се однесува на пар од ѕвезди кои се вртат околу заеднички центар на маса. Бинарните ѕвезди кои можат да бидат видени со телескоп или со [[интерферометрија|интерfерометрички]] методи, познати се како ''визуелни бинарни''.<ref name=Heintz12>{{cite book | last=Heintz | first=W. D. | year=1978 | page=1–2 | title=Double Stars | publisher=D. Reidel Publishing Company | location = Dordrecht | isbn=9027708851 }}</ref><ref name = "csep10">{{cite web | url = http://csep10.phys.utk.edu/astr162/lect/binaries/visual.html | title = Visual Binaries | publisher = University of Tennessee}}</ref><ref>{{cite web | url = http://home.case.edu/~sjr16/advanced/stars_binvar.html | title = Binary and Variable Stars | publisher = Journey Through the Galaxy}}</ref> Повеќето од визуелните бинарни ѕвезди сè уште не направиле целосна револуција, но се забележува дека патуваат долж искривена патека или лак.<ref name=Heintz5>{{cite book | last=Heintz | first=W. D. | year=1978 | page=5 | title=Double Stars | publisher=D. Reidel Publishing Company | location = Dordrecht | isbn=9027708851 }}</ref>
Терминот ''бинарна'' во овој контекст за првпат е употребен од [[Вилијам Хершел]] во 1802 година.
 
[[Податотека:Gwiazda podwójna zaćmieniowa schemat.png.svg|300px|left]]
 
== Референци ==