Првичен извор: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с ситна промена
с додавање на јазик
Ред 1:
[[Image:Pompeii-couple.jpg|thumb|right|Оваа слика на ѕид во римскиот град [[Помпеја]] е пример за примарен извор]]
'''Примарни извори на информации'''<ref>[http://www.lib.umd.edu/guides/primary-sources.html Primary, Secondary and Tertiary Sources, UM Libraries] {{en}}</ref><ref>[http://www.library.jcu.edu.au/LibraryGuides/primsrcs.shtml JCU - Primary, Secondary & Tertiary Sources] {{en}}</ref> е термин кој се користи во поголем број на научни дисциплини. Во историографијата примарен извор или оригинален извор претставува документ, запис или некој друг вид на извор на информации (вклучувајќи: слики, скици и др.) кои се креирани во периодот за кој студијата се однесува.
 
Слични (но не и идентични) дефиниции за примарни извори на информации се користат и во другите области на науката. Примарни извори на информации се сметаат изворите кои директно го опишуваат објектот на научен интерес на истражувачот.
 
Примарните извори на информации содржат податоци за оригинални научни истражувања, како и за резултатите добиени од нив<ref>[http://www.lib.umd.edu/guides/primary-sources.html Primary, secondary and tertiary sources] {{en}}</ref><ref>[http://www.library.jcu.edu.au/LibraryGuides/primsrcs.shtml Library Guides: Primary, secondary and tertiary sources] {{en}}</ref>.
 
Доколку едно научно истражување довело до извесни резултати, тие резултати потребно е да се презентираат во погодна форма. Некои од стандардните форми во кои може да се презентираат оригинални научни резултати се<ref>Л. Шоптрајанова, М. Стефова, И. Кузмановски, ''Извори и користење на хемиски информации'', Просветно дело, Скопје, 1999, 10.</ref>: