Хидролиза: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.342 бајти ,  пред 11 месец
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Правописна исправка, replaced: антанид → антаноид)
Нема опис на уредувањето
 
[[Податотека:Hidroliza.jpg|мини|300px|десно|При хидролизата, една молекула под влијанието на контактот со водата се дели на два помали фрагменти, од кои едниот добива OH<sup>-</sup> јон, а другиот добива H<sup>+</sup> јон.]]
[[Податотека:77. Директна синтеза и хидролиза на алуминиум фосфид.ogg|280п|мини|Директна [[Хемиска синтеза|синтеза]] и хидролиза на [[алуминиум фосфид]].]]
'''Хидролиза''' е(од [[старогрчки јазик|старогрчкиот]] хидро- '[[вода]]', и лисис 'да одврзе') ― [[хемиска реакција]] во која една [[молекула]] се дели на два дела при реакција со молекула на [[вода]], која има [[хемиска формула]] [[Водород|H]]<sub>2</sub>[[Кислород|O]]. Еден од деловите на поделената молекула добива OH<sup>-</sup> [[јон]] од молекулата на водата, додека другиот дел добива H<sup>+</sup> јон од водата. Поимот е користен нашироко за [[Супституција|супституциски]], [[Елиминациска реакција|елиминација]] и [[Солвација|солвациски]] реакции во кои водата е [[нуклеофил]].<ref>{{GoldBookRef | title = Hydrolysis | file = H02902}}{{GoldBookRef | title = Solvolysis| file = S05762}}</ref>
 
'''Хидролиза''' е [[хемиска реакција]] во која една [[молекула]] се дели на два дела при реакција со молекула на [[вода]], која има [[хемиска формула]] [[Водород|H]]<sub>2</sub>[[Кислород|O]]. Еден од деловите на поделената молекула добива OH<sup>-</sup> [[јон]] од молекулата на водата, додека другиот дел добива H<sup>+</sup> јон од водата.
 
Оваа реакција е различна од реакцијата на [[хидратација]], во која водените молекули се [[Адиција|адираат]] на супстанца, но делење на молекулата воопшто не се случува. Во [[Органска хемија|органската хемија]], хидролизата може да се смета како спротивен процес на [[Реакција на кондензација|реакцијата на кондензација]], процес во кој два молекуларни фрагменти се спојуваат за сметка на секоја молекула вода која се создава. Бидејќи хидролизата е повратна реакција, кондензацијата и хидролизата може да се случат во исто време, со положбата на рамнотежа која ја детерминира количината на секој продукт. Во [[Неорганска хемија|неорганската хемија]], овој збор често се користи за [[раствор]]и на [[соли]] и реакциите при кои тие се претвораат во нови јонски соединенија или во талози ([[оксид]]и, [[хидроксид]]и или соли). Некои примери на хидролиза се објаснети подолу.
 
== Поврзано ==
{{Div col|small=yes}}
 
* [[Киселинска хидролиза]]
* [[Аденозин трифосфат]]
* [[Алкална хидролиза]]
* [[Анаеробна дигестија]]
* [[БиополимерКатаболизам]]
* [[Кондензациска реакција]]
* [[Кондензациски полимер]]
* [[Дехидрациска реакција]]
* [[Олеохемиски]]
* [[Хидролизиска константа]]
* [[Инхибиторски протеин]]
* [[Полимерска деградација]]
* [[Протеолиза]]
* [[Сапонификација]]
* [[Сол-гел#Полимеризација|Полимеризација со сол-гел]]
* [[Солволиза]]
* [[Термална хидролиза]]
{{Div col end}}
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Хемиски реакции]]
[[Категорија:Рамнотежна хемија]]