Разлика помеѓу преработките на „Анатомија на човекот“

Нов вовед!
(Нов вовед!)
[[Податотека:Human skeleton diagram.png|мини|150п|[[Листа на коски од човечкиот скелет]]]]
Анатомијата на човекот е посебен дел од Анатомијата кој што ја изучува градбата на органите и органските системи кај човекот.
'''Анатомијата на човекот''', која заедно со [[физиологија]]та и [[биохемија]]та, е основна медицинска наука чија првична цел е изучувањето на [[Морфологија (биологија)|морфологијата]] на човечкото тело на возрасен човек.<ref name = "intro HGray">{{cite web | url=http://www.bartleby.com/107/1.html| title= Introduction page, "Anatomy of the Human Body". Henry Gray. 20th edition. 1918|accessdaymonth = 27 March| accessyear = 2007}}</ref> [[Анатомија]]та е поделена на голема анатомија и микроскопска анатомија.<ref name = "intro HGray"/> Големата анатомија (позната и како топографска анатомија) е делот од анатомијата која ги проучува деловите од човечкото тело кои можат да се видат самостојно без никакви препарати, со еден збор, поглемите или покрупните делови.<ref name = "intro HGray"/> Микроскопската анатомија пак е делот од анатомијата кој ги проучува помалите делови од телото кои најчесто можат да се видат со помош на [[микроскоп]], овдека спаѓаат и [[хистологија]]та (науката која се занимава со тоа како се организирани ткивата)<ref name = "intro HGray"/> и [[цитологија]]та (наука која ги проучува клетките). Анатомијата, [[физиологија]]та (наука која ги изучува животните манифестации на материјата) и [[биохемија]]та (наука која ги проучува хемиските процеси и хемиските претворби) се комплементарно - основни медицински науки кои најчесто се изучуваат заедно.
==Органски системи==
 
Многу често анатомијата на човечкото тело е поврзувана со науки како [[ембриологија]]та, [[Компаративна анатомија|компаративната анатомија]] и [[филогенетика]]та,<ref name = "intro HGray"/> преку заеднички корени во [[еволуција]]та. На пример, поголемиот дел од човечкото тело е поткрепено на античкиот сегментен шаблон кој се појавува кај сите [[‘рбетници]].
 
Човечкото тело е составено од [[биолошки системи]], кој пак се составени од [[орган]]и, кој пак се составени од [[Ткиво|ткива]], кој се составени од [[Клетка|клетки]] и [[Сврзно ткиво|сврзни тиква]].
 
Историјата на анатомијата, е карактеризирана веќе подолго време, од непрекинатото развивање на сфаќањата за функциите на [[орган]]ите и градбата на телото. Методите исто така драматично се развиваат, напредокот се потврдува со испитувањето на [[животни]]те преку анализа на добро сочувани мртви тела од луѓе до комплексно развиените техники кој се појавија во дваесетиот век.
 
== Органски системи ==
Органски системи кај човекот се:
*системот за движење, составен од:скелетен систем, мускулен системс и истем на зглобови и врски
*труп составен од граден кош ([[Латински јазик|лат.]] thorax), стомак ([[Латински јазик|лат.]] abdomen) и карлица ([[Латински јазик|лат.]] pelvis) со три празнини: градна ([[Латински јазик|лат.]] cavum thoracis), стомачна ([[Латински јазик|лат.]] cavum abdominis) и карлична празнина([[Латински јазик|лат.]] cavum pelvis)
*екстремитети кои можат да бидат: долни ([[Латински јазик|лат.]] membrum inferius) и горни ([[Латински јазик|лат.]] membrum superius)
 
== Референции ==
{{reflist}}
 
[[Категорија:Анатомија на човекот]]